به کوشش بی ریل
علی یلدیز*
از سال 2016، درخواست استرداد دشمنانش که در خارج از کشور زندگی می کنند، یکی از موضوعات دائمی در دستور کار سیاست خارجی دولت ترکیه بوده است. به نظر می رسد در هر بحث سیاست خارجی، صرف نظر از اینکه درباره چه موضوعی باشد، مقامات ترکیه از فرصت استفاده می کنند و درخواست های استرداد را به همتایان خود مطرح می کنند. درخواست فنلاند و سوئد برای عضویت در ناتو که نیازمند تایید ترکیه به عنوان عضو ناتو بود، از این قاعده مستثنی نبود.
به محض اینکه فنلاند و سوئد رسماً برای پیوستن به ناتو درخواست دادند، ترکیه اعلام کرد که عضویت آنها را تایید نمی کند زیرا آنها به گروه های تروریستی پناه می دهند. ترکیه مدتهاست که از فنلاند و سوئد انتقاد میکند که به گروههای کردی که ترکیه آنها را شاخههای حزب غیرقانونی کارگران کردستان (پکک) میدانست اجازه میدهد آزادانه در داخل مرزهای خود فعالیت کنند و همچنین به دلیل رد درخواستهای رسمی ترکیه برای استرداد برخی از اعضای این حزب. جنبش گولن که توسط دولت ترکیه به طراح کودتای نافرجام سال 2016 متهم شده و به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است، اگرچه این جنبش به شدت دخالت در کودتای نافرجام یا هرگونه فعالیت تروریستی را رد می کند.
پس از مذاکرات طولانی که توسط ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو تسهیل شد، سرانجام روز سه شنبه اعلام شد که ترکیه، فنلاند و سوئد در قالب یک یادداشت سه جانبه به توافقی دست یافته اند و در نتیجه ترکیه وتوی دو کشور را لغو کرده است. عضویت در ناتو
بر اساس این یادداشت، فنلاند و سوئد تأیید میکنند که پکک یک سازمان تروریستی ممنوع است (بند 5) و از یگانهای حفاظت خلق (YPG) و حزب اتحاد دموکراتیک (PYD) که ترکیه آن را به عنوان یک سازمان تروریستی در نظر گرفته است، حمایت نخواهند کرد. شاخه های پ.ک.ک در سوریه یا سازمانی که در ترکیه به عنوان FETO شناخته می شود، یعنی جنبش گولن (§4). فنلاند و سوئد با در نظر گرفتن اطلاعات، شواهد و اطلاعات ارائه شده از سوی ترکیه، سریع و کامل به درخواست ترکیه برای اخراج یا استرداد مظنونین به ترور رسیدگی خواهند کرد و چارچوبهای قانونی دوجانبه لازم را برای تسهیل استرداد و همکاری امنیتی با ترکیه، مطابق با مفاد قانون اساسی ایجاد خواهند کرد. کنوانسیون اروپایی استرداد» می گوید در ماده 8 این یادداشت.
دولت فنلاند به صراحت تاکید کرد که سند امضا شده یک تعهد سیاسی است. در واقع، در روابط بینالملل، تفاهمنامهها زمانی ترجیح داده میشوند که طرفین بخواهند از اسناد الزامآور قانونی اجتناب کنند، اما فقط قصد دارند که به عنوان یک موضوع حقوق بینالملل الزامآور نباشد.
اگرچه برخی می گویند که بحران به پایان رسیده و مسیر عضویت سوئد و فنلاند در ناتو باز شده است، کارل بیلد، نخست وزیر سابق سوئد همچنان در این مورد تردید دارد. من فقط می توانم به آن امیدوار باشم [Turkey] دیدگاه خود را در مسیر مذاکرات و تصویب تغییر نخواهد داد. وی در توئیتر خود نوشت: عنصر غیرقابل پیش بینی نگران کننده ای در رفتار آن وجود دارد.
ترکیه بلافاصله شروع به بهره برداری از این تفاهم نامه کرده است. وزیر دادگستری ترکیه روز چهارشنبه گفت که ترکیه در مجموع 33 درخواست استرداد، 21 مورد از سوئد و 12 از فنلاند، برای مخالفان سیاسی پناهنده به این کشورها را تجدید خواهد کرد. بوزداغ گفت که از این 33 درخواست، 16 درخواست مربوط به اعضای جنبش گولن است، در حالی که 17 درخواست دیگر مربوط به افرادی است که گفته می شود اعضای پ ک ک هستند که توسط ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا در فهرست سازمان های تروریستی قرار گرفته اند.
از سوی دیگر، سائولی نینیستو، رئیس جمهور فنلاند به خبرنگاران گفت: «تا آنجا که من می دانم در حال حاضر هیچ ادعایی به ما ارائه نشده است. در واقع ما در حال حاضر هیچ درخواستی برای استرداد حل نشده نداریم. ما 14 از 16 را پردازش کرده ایم [requests by Turkey]و دو تصمیم به دلیل عدم شناسایی اهداف مسدود شده است.
در این یادداشت آمده است که هرگونه درخواست استرداد ارسال شده از سوی ترکیه مطابق با کنوانسیون اروپایی استرداد رسیدگی خواهد شد که بر اساس آن در صورتی که جرم مربوطه توسط طرف درخواستشونده به عنوان یک جرم سیاسی یا به عنوان یک جرم مرتبط با آن تلقی شود، استرداد صادر نخواهد شد. یک جرم سیاسی همین قاعده در صورتی اعمال میشود که طرف درخواستشونده دلایل قابلتوجهی برای این باور داشته باشد که درخواست استرداد برای یک جرم کیفری عادی به منظور تعقیب یا مجازات شخصی به دلیل نژاد، مذهب، ملیت یا عقاید سیاسیاش انجام شده است. که موقعیت آن شخص ممکن است به هر یک از این دلایل مورد تعصب قرار گیرد.
با این حال، این یادداشت باعث نگرانی و نگرانی در سوئد و فنلاند شده است. بنابراین، ریاست جمهوری فنلاند گفت: “در حالی که ما همکاری خود را در زمینه مبارزه با تروریسم، صادرات تسلیحات و استرداد آنها افزایش می دهیم، فنلاند طبیعتاً طبق قوانین ملی خود به فعالیت خود ادامه می دهد.” به همین ترتیب، ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سوئد، نیاز داشت تا به واکنشهای سیاستمداران و دیگران بپردازد و گفت: «کسانی در سوئد هستند که احساس اضطراب میکنند، و با آن، من میخواهم سه چیز را روشن کنم. اول از همه، ما هرگز کسی را که شهروند سوئد است تحویل نمی دهیم، و من می دانم که برخی از کسانی که ابراز نگرانی کرده اند، شهروندان سوئدی هستند، بنابراین نیازی به نگرانی ندارند. ثانیاً، ما البته مانند گذشته از قوانین سوئد و بین المللی پیروی خواهیم کرد. ثالثاً، این بدان معناست که اگر کسی فعالیت تروریستی انجام نمی دهد، نیازی به نگرانی نیست. وی همچنین باید موضع سوئد در قبال PYD، YPG و جنبش گولن را روشن کند و گفت: “ما آنها را به هیچ وجه در زمره تروریست ها قرار نمی دهیم.”
با این حال، مرتا استنیوی، رهبر مشترک حزب سبز، که این یادداشت را «بسیار نگرانکننده» خواند، به کمیته منتخب روابط خارجی پارلمان فراخوانده شد تا درباره تحولات مربوط به استرداد به ترکیه توضیح دهد.
آیا این تفاهم نامه می تواند بر روند استرداد تأثیر بگذارد؟
سند امضا شده تعهدی الزام آور از نظر حقوق بین الملل ایجاد نمی کند. این چیزی بیش از بیان نیت سیاسی نیست که به صراحت در بیانیه ریاست جمهوری فنلاند بر آن تاکید شده است. سوئد و فنلاند طرفین کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه شکنجه و کنوانسیون 1951 پناهندگان هستند. این کنوانسیون ها دولت عضو را ملزم به رعایت اصل عدم بازگشت می کند، که تضمین می کند هیچ کس نباید به کشوری بازگردانده شود که در آن با شکنجه، رفتار یا مجازات ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز و سایر آسیب های جبران ناپذیر روبرو شود. این اصل برای همه مهاجران در هر زمان، صرف نظر از وضعیت مهاجرت اعمال می شود. اصل عدم بازگشت از حقوق بینالملل عرفی سرچشمه میگیرد و همه دولتها را بدون توجه به اینکه طرف هر یک از کنوانسیونهایی که این اصل را تصریح میکند، ملزم میسازد. بنابراین، این یادداشت به هیچ وجه نمی تواند چنین اصل محکمی را نادیده بگیرد.
دادگاههای فنلاند و سوئد تاکنون تمامی درخواستهای استرداد ترکیه را رد کردهاند. در جدیدترین نمونه، دادگاه عالی سوئد به این نتیجه رسید که درخواست ترکیه برای استرداد روزنامه نگار لونت کنز باید رد شود، زیرا وی به دلیل تحت تعقیب قرار گرفتن توسط ترکیه، وضعیت پناهندگی دریافت کرد. در حین نتیجه گیری، دادگاه به بند 7 قانون استرداد کشور استناد کرد که می گوید: «شخصی را نمی توان استرداد کرد اگر به دلیل منشأ، تعلق به یک گروه اجتماعی خاص، عقاید مذهبی یا سیاسی، یا به دلیل دیگر به دلیل دیگری باشد. با توجه به شرایط سیاسی، او در معرض خطر آزار و اذیت در یک کشور خارجی قرار خواهد گرفت که علیه جان یا آزادی او باشد یا طبیعتی خشن دارد، یا اگر از حمایت در برابر فرستادن به کشوری برخوردار نباشد. چنین خطری را تهدید می کند.»
گروه های در معرض خطر اما باید هوشیار باشند. همانطور که هانری وانانن، مشاور سیاسی حزب ائتلاف ملی فنلاند تاکید کرد، در طول مراحل تصویب توافقنامه الحاق در مورد عضویت دو کشور در ناتو، ترکیه احتمالاً به آنچه در این یادداشت در حال رخ دادن است نگاه خواهد کرد و خواستار اقدامات مشخصی خواهد شد. در مورد درخواست های استرداد آن اتخاذ شود.
در نهایت، سوئد و فنلاند باید توجه داشته باشند که با طرح استرداد، که یک رویه حقوقی بسیار ظریف و جا افتاده است و موضوعی برای مذاکرات سیاسی است، الگوی بدی ارائه میدهند.
* علی یلدیز یک وکیل مستقر در بروکسل و بنیانگذار ابتکار وکلای دستگیر شده است.
آن را دوست داشت؟ برای حمایت از ترکی دقیقه در Patreon یک ثانیه وقت بگذارید!